Vaccinatie

Als uw hond op een leeftijd van:

  • 6 weken de puppy- enting heeft gehad
  • 9 weken de entingen voor Parvo en Weil
  • 12 weken de grote cocktail enting. (Parvo, Weil, Para-influenza en Hepatitis Contagiosa Canis)

Dan is uw hond i.i.g. voor 3 jaar beschermd tegen de virussen van Parvo, Para-influenza en Hepatitis.

Daarna kan men m.b.v een titertest “op maat” gaan vaccineren.

Een titerbepaling kan zinvol zijn bij dieren die erg gevoelig reageren op vaccinaties, zieke dieren, oude dieren en dieren waarvan de eigenaar niet wil overvaccineren.

Indien u graag zo min mogelijk wilt vaccineren, maar wel de optimale bescherming van uw hond wilt handhaven, dan is het mogelijk om met de titerbepaling de immuniteitsstatus van uw dier te bepalen.

Titerbepaling bij honden

Met deze snel-test (20min) worden de antilichamen tegen Parvo, Hondenziekte en Besmettelijke Hepatitis aangetoond in het bloed van honden, waarna een besluit kan worden genomen of her-vaccinatie op dat moment nodig is. Aangezien de meeste vaccins 3 jaar werkzaam zijn voor Parvo, Hondenziekte en Besmettelijke Hepatitis, is deze test pas nuttig op het moment dat een her-vaccinatie nodig zou zijn. Mocht er dan een goede titer gevonden worden, dan kan besloten worden om nog 1 jaar te wachten met her-vaccineren. Het is goed om te beseffen dat een goede titer op het moment van de bloedafname altijd een momentopname van de immuniteitsstatus is, en dat dit dus geen garantie geeft over de duur van deze immuniteit.

Voor de ziekte van Weil en kennelhoest kan geen titerbepaling worden uitgevoerd.

Meer info is te vinden op de website van NML Health.

Ziekte van Weil

Sinds 2014 is er een verbeterd vaccin voor de Ziekte van Weil beschikbaar.

Ziekte van Weil wordt overgebracht via de urine van ratten. Honden komen via het zwemwater in contact met deze ziekte verwekker. Is uw hond een echte waterrat, dan raad ik u aan om uw hond tegen deze ziekte te laten vaccineren. Omdat het een verbeterd vaccin is, is het nodig, om in korte tijd, uw hond hiervoor 2x te laten vaccineren. Het vaccin werkt ongeveer een half jaar, maar als de temperatuur van het zwemwater weer afneemt, zal de kans op besmetting kleiner worden. Daarom is het voorjaar de beste tijd om voor de ziekte van Weil te vaccineren.

Vaccinatie voor kennelhoest is niet verplicht.

close
Facebook IconYouTube Icon